You are here

mkhotmedia

Nadat het bouwen van een Mandriva-gebaseerde LiveCD met mklivecd al enige tijd niet meer wilde lukken, besloot ik te gaan onderzoeken hoe ik een LiveCD zou kunnen bouwen zonder mijzelf afhankelijk te maken van door derden geschreven tools.

Voortvloeiend daaruit is een bash-script genaamd mkhotmedia.

De naam mkhotmedia

Waarom die naam? Wel, mklivecd was al bezet... daarbij is de tijd dat de cd het enige live-medium is wel zo'n beetje voorbij. Het mag immers ook bijvoorbeeld een dvd of usb-stick zijn... ik hou je niet tegen! ;-)
mklivemedia vond ik dan weer erg gemakkelijk, dus heb ik even gezocht naar een synoniem voor "live". Daaruit leek "hot" mij de meest logische keuze, daarom: mkhotmedia. :-)

Voortgang

Met behulp van mijn mkhotmedia-script kan ik volledig geautomatiseerd een initrd-image bouwen waarmee ik een cd met vooraf gedefiniëerd volumelabel kan mounten. Vervolgens kan ik met de contents van die cd - bijvoorbeeld een root filesystem in een squashfs-bestand - aan de slag.

Het script is inmiddels redelijk vergevorderd. Er is zelfs al een kleine beetje rekening gehouden met het feit dat ook anderen het moeten kunnen gebruiken. De eerste live distro gebouwd met mijn mkhotmedia-script is het door mijzelf gebouwde MCNLive Kris. Zie voor meer informatie daarover de website http://www.mcnlive.info of het forum op www.mandrivaclub.nl.

Verdere voortgang is te volgen op de nieuwe project site: http://hotmedia.tuxfamily.org.