Linksys PSUS4 en Mandriva Linux

Submitted by HighKing on Mon, 02/25/2008 - 00:10

Zucht, wat een ellende... na jaren aanklooien met printers, en het delen daarvan via pc's, heb ik besloten een print server aan te schaffen. Een keer instellen, altijd aan laten staan, en nooit meer aan denken... althans, dat was het idee.

De keuze viel al snel op de Linksys PSUS4, een print server met ingebouwde 4 poort switch (of is het andersom?). Dit apparaat biedt ondersteuning voor verschillende protocollen, waaronder smb/cifs, appletalk, en ipp. Wel, prachtig toch? Cups is zelf een ipp systeem, dus mooier kan het haast niet!

Helaas, het tegendeel blijkt waar. De ipp implementatie van Linksys is kapot, gebroken, defect. Het is een implementatie die enkel goed werkt met hun eigen (jawel) Windows stuurprogramma!!
Gelukkig is er een oplossing: Configureer de printer in cups, om gebruik te maken van lpd, op het adres lpd://x.x.x.x/p1, waar de x'jes het ip-adres van de print server vormen.

Gelukkig, da's een probleem minder...

Ander leuk geintje, was dat Mandriva's printerdrake de print server al ontdekte tijdens installatie, en deze als server heeft ingesteld voor de lokale cups client... wat uiteraard niet werkte.
Na lang zoeken blijkt dit heel simpel in het tekstbestand /etc/cups/client.conf te zijn ingesteld. Deze ingesteld op 127.0.0.1, en alle problemen waren opgelost. Het grote irritatiepunt hier, was dat lokale applicaties contact probeerde te leggen met de printserver, en hierop bleven hangen, zonder enige foutmelding of wat dan ook.

Hier kwam ik overigens achter, toen ik in een terminal zag dat printerdrake het lpstat commando uitvoerde.
Vervolgens kon ik met "netstat -anp|grep lpstat" zien dat lpstat contact probeerde te leggen met het adres van mijn print server.

Waarom zet ik dit in mijn blog? Simpel, kan ik het terugzoeken als ik over een half jaar weer eens de haren uit mijn hoofd wil trekken ;-)